Logiikkaa ja geometriaa

Eskarin lapset pääsivät testaamaan aivonystyröitään ensimmäisissä matikan tehtävissään. Logiikkaa ja geomatriaa käsitelleet leikinomaiset pulmatehtävät koostuivat peleistä, rakentelusta ja leikeistä. Toiminta toteutettiin pysäkein, joita oli aiheeseen liittyen kuusi erilaista. Jokaisella pysäkillä työskenneltiin pareittain, joten myös yhteistyö oli sallittua. Ensin kävimme jokaisen pysäkin läpi yhdessä, minkä jälkeen jokainen pari sai neljä minuuttia aikaa toimia kullakin pisteellä. Kokonaisuudessaan aikaa tähän käytettiin noin 45 minuuttia. Yhtäaikaa touhusi 12 lasta eli 6 paria… Tässä esittelyssä geometriset pysäkkimme:

1. Logicot

Logico-peleistä löytyy paljon mahdollisuuksia eri asioiden opetteluun ja harjoitteluun. Kaukaan eskarit pääsivät valitsemaan kolmesta lähinnä päättelyä ja hahmottamista vaativasta tehtävästä. Ensimmäisessä piti löytää vastaava geometrinen muoto, toisessa oikea kasvojen ilme ja kolmannessa – haastavassa tehtävässä tavoitteena oli löytää rakennuspalikat, joista kuvassa ollut kuvio muodostui.

image image

2. Logiikkapelit

Tällä pisteellä vaihtoehtona oli pelata joko Katamiino- tai Castle logix-peliä. Katamiinossa on montakin eri pelivaihtoehtoa. Suhteellisen helpossa variaatiossa pitää täyttää pelilauta käyttäen kaikkia palikoita eli pentamiinoja. Peliä voi helpottaa rajaamalla pelialuetta pienemmäksi. Erittäin koukuttava peli sopii kaikenikäisille. Castle logix-peli sisältää eri tasoisia tehtäviä, joita löytyy ohjekirjasta.

image image

3. Kim-leikki tasokuvioin ja värein

Tässä pelissä tutuksi tulevat väkisinkin geometriset tasokuviot eli kolmio, neliö ja suorakulmio sekä ympyrä. Kim-leikkiähän pelataan niin, että toinen leikkijä sulkee silmänsä, jolloin toinen ottaa yhden muodon pois näkyvistä. Tämän jälkeen silmänsä sulkenut leikkiä saa katsoa, mikä muoto (ja väri) on kadonnut.

image

4. Geolaudat

Geolaudalle on mahdollisuus rakentaa erilaisia tasokuvioita ja janoja kuminauhoilla. Nyt eskarilaiset saivat tutustua lautoihin tekemällä itse keksimiään kuvioita. Mielikuvitusta meiltä ainakin löytyy??

image image

5. Rakenna mallin mukaan

Opettaja oli tehnyt valmiiksi kaksi mallia multilink-palikoista. Lasten tavoitteena oli rakentaa mallin mukaan samanlainen. Tehtävä ei ollutkaan ihan helppo näin lyhyessä ajassa…

image

6. Loogiset palat

Loogisista paloista on mahdollisuus tehdä erilaisia ryhmiä ja sarjoja palojen ominaisuuksien mukaan. Tällä pysäkillä lapset saivat tutustua ja leikkiä paloilla mielensä mukaan. Niistä syntyikin mm. hienoja torneja, linnoja ja raketteja.

image image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

71 − = 65